Citești sau ți se citește?
Azi trenul a plecat din stație la fix. Nu am verificat secundele dar, fiind cu telefonul în mână am simțit zvâcul exact la 8:47.
De ani de zile în weekend suntem pe drumuri. Cu autoturismul personal și acum de când fiica a plecat la studii universitare într-un alt oraș, cu trenul. Deși timpul petrecut în tren pare pierdut am descoperit că este momentul propice pentru a citi.
Ce repede a trecut timpul…
După terminarea concediului pentru creșterea copilului am ales să o las pe fiică în grija bunicilor. Pe lângă jucării strecuram în bagajul ei și câte o carte de colorat.
Pe măsură ce creștea, cumpăram din ce în ce mai multe cărți pentru copii, pe care le lua mereu cu ea. Eu știam că toate acele cărți cu povești mai vechi sau mai noi, o ajută să treacă peste momentele în care îi era foarte dor de părinți.
Avea mereu creioane colorate, carioci, toate mărimile și formele pentru minunatele ei cărți.
Mai târziu a dat iama în cele de ficțiune cu scris mărunt din biblioteca personală. Atunci am observat că are nevoie de ochelari. Se apleca mult asupra paginilor, apoi mă privea cu ochii înroșiți dar cu un zâmbet larg mă anunța că a terminat povestea și că vrea să mi-o povestească.
În excursiile făcute la sfârșit de săptămână, avea întotdeauna cu ea un rucsac încăpător.
Soțul, care căra pe scări bagajele întreba mereu de ce sunt din ce în ce mai grele. Era secretul ei și al meu. Întotdeauna mai găseam câte o carte pe care una dintre noi două o dorea. Târziu am aflat că el știa că noi plimbăm multe cărți, dar se prefăcea că nu vede, pentru că îi plăceau și lui serile noastre de lectură.
O lăsam să-și facă singură bagajul. Odată s-a rupt rucsacul și minunatele cărți s-au imprastiat pe cele 16 trepte ale scării de la bloc.
- Și totuși ați început amândouă să exagerați. Stăm 3 zile și fiica noastră cară 5 cărți! a exclamat el.
Avea dreptate, dar nici nu puteam să-i interzic fiicei să ia doar 2 cărți. Câteodată subiectul despre care citea nu o atrăgea, îi sugeram să înceapă alta; tot ce îmi doream era să iubească lectura.
- Nu-i nimic îi spuneam, poate la anul acest subiect te va atrage. Las-o pe asta, încearcă alt autor.
Chiar dacă a terminat liceul, încă are momente când începe o carte dar nu o duce până la sfârșit, motiv de frustrare pentru tatăl ei.
Într-o zi inginerul familiei ne informează că a găsit soluția să renunțăm la kilogramele de hârtie plimbate pe scări.
Folosim tehnologia.
Am fost neincrezatoare.
Cum adică să citesc pe calculator?
Și care-i diferența la kilograme? Că geanta cu notebook, mouse, cabluri, cd-uri depășește. 4kg.
Normal că a râs de mine. Avea deja toate informațiile pregătite. Cunoșteam produsul E-book Reader. Auzisem despre el dar cei cu care vorbisem se plângeau că nu prea găsesc cărți.
La ce folos mi-am spus dacă eu vreau să citesc anumite cărți, fiica mea vrea altele, dar nu am de unde să le descarc. Ca să nu mai vorbesc de dicționare sau manuale.
- Așa zici! Ia privește aici. Mă duc pe sit-ul Editura NICULESCU, click apoi pe categoria e-book. Ai mai multe opțiuni: cauți pe ecran cu privirea, vezi ce copertă îți face cu ochiul, sau plimbi cursorul în funcție de preț, ia uite, până la 24 lei au 80 de produse. Sau aplici filtrul pentru categoria de vârstă.
- Dar tu, știi că nu prea mai vedem bine. Să stăm atât de mult cu ochii într-un ecran!
- Auzi dar câte cărți ai citit tu pe dispozitiv ca să-ți dai seama dacă obosești sau nu? Câte? Dar de auzit câte ai auzit?
- Poftim?
- Așa bine. Să auzi o carte. În engleză, de exemplu că tot te plângi că nu ai timp să aprofundezi limba. Aici ești și mai avantajată. Poți descărca cartea pe orice device. Deocamdată ce au ei acum pe site, este cu CD. Adică ai cartea tipărită pe hârtie dar și un CD care conține varianta audio. Dar l-am auzit pe Domnul Niculescu într-un interviu, _Vorbesc de Domnul Niculescu fiul celui care acum 29 de ani a înființat editura_, când spunea că are o colaborare cu cei de la voxa.ro; cărțile pe care ei le editează vor putea fi ascultate pe telefon, tabletă sau computer.
Ce zici de niște povești “citite” seara cu ochii închiși și căștile pe urechi? Să zicem niște Povești de noapte bună pentru adulți. Interesant nu? Mai ales că nu mă mai stresezi pe mine cu veioza aprinsă.
Îl priveam din ce în ce mai uimită. Să fie oare atât de ușor de folosit? Să stau cu ochii închiși și o voce feminină sau masculină, nu contează, dicție bună să aibă, să-mi citească? Nu orice fel de carte ci cărțile pe care eu mi le doresc dar pe care nu prea mai am timp nici să le citesc în diagonală…
Deja aștept cu nerăbdare călătoria cu trenul. Pun căștile în urechi închid ochi și-mi las imaginația să urmărească firul poveștii.
- Ia uite aici, îl aud, Obsesie de Carola Lovering cartea a cărei apariție o așteptai. Imediat ce faci plata o descarci și o citești în format electronic.
E bine și e-book. Dacă nu am totuși starea sufletească să citesc o carte “grea”? Care necesită atenție sporită. Poate e gălăgie în tren. Pot să-mi aleg o carte din categoria self help, să zicem tehnici de relaxare. Sau cărți thriller. Nuu, pe astea i le las soțului! Lui îi plac. Chiar dacă e întuneric ecranul este luminat. Pot mări literele. Atât de multe cărți am la dispoziție pe sit-ul aceasta! Și mult mai ieftine.
Diferențe?
Cărțile sunt mai scumpe, mai grele, pot lua cu mine în geantă doar una.
Un audiobook sau un e-book necesită la început o investiție mai mare dacă este necesar un Reader, dar poate fi folosit și telefonul pe care îl am mereu cu mine.
Pentru comoditatea mea înclin spre cărțile electronice. Din când în când la gura sobei în nopțile lungi de iarnă voi savura mirosul hârtiei.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022
[…] Biblioteca universală doar într-un buzunar […]