Cum îţi faci viaţa mai interesantă?
Empria răspunde:
Asigurând siguranţa familiei de la mic la mare.
Un studiu complet despre starea de fericire a început în 1938 la Harvard. Participanţii (724 persoane) au acceptat să răspundă periodic la un anumit set de întrebări puse de echipa de cercetători (doar membrii echipei s-au rotit de câteva ori).
Concluzia?
Stare de fericire este influenţată de relaţiile interumane, mai puţin de situaţia materială sau de locul unde se desfăşoară viaţa.
O comunitate în care fiecare sprijină pe fiecare, va fi formată din oameni a căror longevitate este remarcabilă.
Empria este universul siguranţei şi pentru bebei şi pentru bunici.
Privim cu admiraţie naşterea unui pui de girafă. După câteva clipe acesta este obligat să se ridice în picioare şi să fie capabil să alerge după mamă. Altfel viaţa lui este în pericol. Oricând prin preajmă sunt animale sălbatice care vor profita de lipsa lui de vitalitate.
Puiul de om abia la vârsta de un an poate face singur câţiva paşi.
Până atunci mişcările lui sunt haotice; spaţiul în care doarme sau îşi desfăşoară activitatea este imperios necesar să aibă un grad ridicat de siguranţă.
Perne ca-n povestea cu bobul de mazăre versus apărătoare uşor de fixat
În urmă cu 19 ani părăseam maternitatea ţinând într-un coş o mică făptură.
Acasă mă aştepta pătuţul realizat de tatăl meu. Am fost foarte încântată dar au început grijile.
Oare nu se face curent printre gratarele de lemn? Cum fac o apărătoare? Cum o prind să o pot desface și curăța ușor. Am încropit ceva dintr-o pătură. Dar oare materialul acesta nu strânge praf în țesătură?
Din diverse motive fetița a trecut în patul meu. Dacă cade când eu nu sunt în cameră? Sunt suficiente acele perne?
Nu au fost. A trecut fiica mea peste ele cu un avânt demn de o zburătoare la trapez. Cu urlete, normal. (din fericire m-am ales doar eu cu o sperietură. Ea s-a potolit când am intrat în cameră.)
Cum aş fi putut preveni acel salt?
Empria răspunde:
- Prin folosirea unei protecţii laterale pentru pat.
Uşor de montat. În diverse culori pentru armonizare cu spaţiul înconjurător. Dacă mama are treabă într-o cameră o poate demonta fără a avea nevoie de surubelniţă, patent sau holşuruburi şi poate încropi rapid un fel de ţarc în care copilul (mai ales când pleacă de-a buşilea) să fie protejat.
Sertare nefuncţionale versus încuietori speciale
Repejor a trecut în viața mea perioada în care aveam teama că-mi va cădea din pat. Cea mai mare provocare în copilăria mică au reprezentat-o sertarele. Pe măsură ce se înălţa goleam tot ce era la nivelul ei.
Era foarte complicat când cineva din casă îmi cerea documente. Nu mai ştiam prin ce dulap le ascunsesem.
Copilașii nu cotrobăie prin sertare doar ca să ne enerveze, ei sunt în proces de învățare. Imită mișcările făcute mai ales de mami. Cine folosește cuptorul? Mami. Dacă mami pune mâna acolo, copilul de ce să nu pună?
S-a uitat mami şi când a deschis uşa a ajuns la năsuc ceva bun? Păi poate sta puiul nelămurit? Nu poate. Curiozitatea este mare. Dar şi temperatura din interiorul cuptorului.
Cum ţii un copil curios la distanţă? Un copil sănătos care dispare din cameră cât ai zice peşte!
Empria răspunde:
- Prin blocarea uşilor. Există acum diverse modele: fixe, flexibile, din plastic sau silicon; să nu uităm de periculoasele uşi trântite din cauza curentului de aer format la deschiderea bruscă a unui geam.
Bate vântul frunzele, învârte moriştile…
…cântă copiii în curtea grădiniţei.
După cum bine ştim cel mai periculos curent de aer este cel produs de aparatul de aer condiţionat. Aparatul, îl dorim toţi în locuinţă. Ne bucurăm în zilele caniculare când reuşim să dormim într-o cameră cu o temperatură sub 25 grade.
Din cauza căldurii fiica mea, se umpluse de broboniţe. Normal că am fugit cu ea la doamna doctor pediatru care mi-a sugerat să răcoresc camera. Pe vremea aceea doar nişte ventilatoare ce să agăţau de lustră erau în comerţul fizic (cel online încă nu se dezvoltase!)
Acum beneficiem de avantajul aparatelor de aer condiţionat pe care ni le montează meşterii.
Daaaar….
Cum rezolvăm problema generată de fluxul intens de aer rece?
Empria răspunde:
- Prin montarea unui deflector de aer condiţionat . Este un dispozitiv universal care se fixează pe unitatea internă a aparatului (fără a fi nevoie de ciocan, bormaşină sau adezivi puternici).
Piesa centrală este o pânză Oxford care nu permite acumularea de condens. Prin poziţionarea în anumite unghiuri fluxul rece de aer este direcţionat astfel încât să nu “bată” spre pat sau locul de joacă al bebeluşului. Somn uşor şi bebeluşului dar şi mamei, de ce nu!
Cântă cucul, bată-l vina / de răsună Bucovina…
…cântă frumos Grigore Leşe…
Şi mulţi alţii. Avem melodii foarte frumoase. Unii ascultă numai cântece, alţii exersează la diverse instrumente repetând o notă muzicală iar şi iar.
Până se atinge perfecţiunea, nota este percepută ca un scârţâit de către ascultători. Oare copilul plânge din cauza erupţiei dentare sau….
Brusc răsună diverse acorduri muzicale exact când bebeluşul a aţipit în sfârşit.
Se mai întâmplă ca vecinii să-şi repare apartamentul; Gresia tăiată cu discul scoate un zgomot al cărui sunet depăşeşte în decibeli de vreo câteva ori sunetul produs de freza dentistului!
(E cineva care nu-şi strânge urechile la auzul acestui zgomot când stă în sala de aşteptare)? Nu cred!
Copilul creşte în somn spuneau bătrânii. Dar cum să doarmă cu atâtea provocări?
Empria răspunde:
Înainte să adoarmă îi punem peste urechiuşele delicate căşti antifonice.
Sunt reglabile, uşoare, rezistente, frumos colorate. Unii le folosesc întâi ca jucării. Şi pentru că învaţă prin imitare, dacă poartă mama, copilul va învăţa mai repede ce bine este cu ele.
Dar nu numai pentru somn. O întrecere sportivă unde mergem cu un copilaş de câţiva anişori este uneori prea zgomotoasă. (Sau poate anumite cuvinte nu ar fi tocmai bine să fie acum prea clar auzite la această vârstă).
Ce trăieşte creşte, spune o altă vorbă bătrânească.
Ce creşte îmbătrâneşte.
Se schimbă anii în acte, dar nevoia de siguranţă este aceeaşi.
Se întâmplă câteodată să fim martorii unui eveniment la care nu nu aşteptăm. Un accident vasculat pare prea brusc întâmplat. Suntem martorii schimbărilor, uneori chiar depăşiţi de situaţie.
Nevoile sunt din ce în ce mai mari şi mai multe. Chiar dacă un adult tânăr este în putere oricând un mic ajutor este binevenit.
Empria pune le dispoziţie produse utile (doar câteva dintre cele comercializate pe site):
- Scara ajutătoare pentru ridicare din pat
- Încălţător şosete ajutor pentru bătrâni, gravide, mobilitate limitată
- Scaun de duş rezistent până la 250 kg, înălţime ajustabilă
- Protecţii pentru încălţăminte, impermeabile de silicon, anti-alunecare
- Cadru de mers XXL, pliabil, cu roti, ultra rezistent, ultra usor, ajustabil, din aluminiu
Bătrâneţea nu este uşoară, dar poate fi ceva mai suportabilă.
SENECTÚTE ~ți f. livr. Ultima perioadă în evoluția unei ființe, caracterizată prin slăbirea funcțiilor fiziologice; vârstă înaintată. [G.-D. senectuții] /<lat. senectus, ~utis
Pentru cei care încă nu au în grijă un copil sau un bunic, Empria are o altă sugestie: un card cadou pentru cei dragi.
Sau doar citeşte Blogul. Sunt multe informaţii valoroase. Poate răspunsul la o anumită întrebare este deja scris. Pentru informaţii despre produse viitoare, abonează-te la newsletter.
Dacă pe site nu sunt suficiente informaţii, sună pentru consiliere.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023
Proba 2. Cum să-ți transformi casa în una mai sigură