Când esența se pierde în traduceri fără sens

comunicare multiplă

Mulțumești Universului că s-a inventat un traducător instant

aparate Vasco
aparate Vasco sursa vasco-electronics.


Orice poveste începe cu

A fost odată…

Albă ca Zăpadă, Scufița Roșie, Hansel și Gretel au trecut toate barierele timpului, au fost traduse în multe limbi, au fost ecranizate.


Povestea e unică. Întâmplările seamănă, dar trăirile sunt personalizate.

Din ce în ce mai des poveștile moderne încep cu: Am trăit o mare dezamăgire…


Este și povestea lui Ionuț. Înalt, fost sportiv de performanță, retras din cauza unei accidentări la antrenament, pasionat de muzică, dar refuzat de marile case de producție, incapabil să-și dozeze energia într-un birou înțepenit într-un scaun 8 ore, a alunecat încet și sigur în deznădejde.

 

Obosită să-l sustină, iubita s-a retras din relație, dar nu înainte să-i pună în mână  Vasco Translator V4.

– Pleacă în lume, Vasco va sparge barierele lingvistice pentru tine, i-a spus, găsește-ți sufletul pierdut, viața o trăiești acum.

Călătorește așa cum îi place

Povestea lui începe cu adevărat în aeroport unde așteaptă un semn doar cu un rucsac în spate. Privește casele de bilete. Încotro? Unde-și poate găsi liniștea sufletului? Unde să meargă cu banii pe care-i are? Majoritatea locurilor sunt împânzite de oameni care aleargă grăbiți de la un obiectiv turistic la altul imortalizând clipa.
Vrea liniște. 

Îi atrage atenția un panou pe care scrie Lahore, Pakistan. 15 ore de zbor. Verifică prețul biletului. E bun, își spune. Plecarea este într-un timp mai scurt decât putea spera. Primește biletul și instrucțiunile de zbor. Câteva rânduri mici în engleză, restul în arabă. Își amintește de Vasco Translator. Mulțumește în gând … iubitei. Dar oare cum funcționează Vasco Translator V4?

Acces la Internet gratuit pe viață pentru toate traducerile

funcții Vasco
funcții Vasco

Apăsă butonul de pornire. După 4 secunde ecranul se aprinse. Bateria îl atenționează că este pe jumătate descărcată. Căută o priză, o găsi repede din fericire și scaunul de lângă se eliberă rapid. Se descurcă repede în meniul intuitiv. Își aminti din școală că limba oficială a Pakistanului este urdu.  Tastă cuvântul în lista de căutare a celor 76 limbi străine. O găsi instantaneu și o selectă.
Dar acum avea nevoie de limba arabă pentru traducerea afișelor. Reluă selecția. Activă funcția translator foto.

 

Vă rugăm să vă preluați bagajele și să le trimiteți din nou la cală.


Ce bine că n-am bagaj de cală își spuse. Dar e bine de știut, poate are cineva nevoie de informație.

Continuă să traducă:


Din fericire, protejăm zborurile cu transfer independent. Aceasta înseamnă că, în cazul în care ceva nu merge cum trebuie în timpul unei escale și pierdeți un zbor, noi vă vom ajuta să găsiți un alt zbor, gratuit.

Mulțumesc, uite o informație demnă de știut. Economisesc bani. Mulțumesc draga mea  prietenă pentru acest  traducător instant.
Parcă e mai colorată viața acum.

Traducătorul pe care-l poți folosi oriunde te-ai afla

Harta Pakistan
Harta Pakistan sursa imagine vasco-electronics.ro


Zborul decurse lin. Aproape că dormi tot dumul. Conversă fără probleme în engleză cu personalul de zbor, dar aeroportul Abu Dhabi îl năuci. Multitudinea de afișe, reclame în diverse limbi îi crescură gradul de anxietate. Reporni aparatul, făcu poze afișelor, citi traducerile. Găsi repede următorul zbor.
După încă câteva ore ateriză în  Lahore, Pakistan. Acum în aparatul Vasco, selectă limba urdu, imediat le mulțumi în gând încă odată iubitei și inventatorului. 


În limba urdu, Pakistan se traduce Tărâmul purității.

 

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/architecture_1007179.htm#query=templul%20Baba%20Shah%20Jamal&position=0&from_view=search&track=ais&uuid=419d4a3a-84e7-4636-985f-5119264769ab">Image by freestockcenter</a> on Freepik
templul Baba Shah Jamal sursa: freestockcenter on Freepik

Se lăsă purtat de mulțimea grăbită către templul sufist Baba Shah Jamal. Întrebă curios pe cei de lângă el unde merg așa grăbiți și așa de mulți.
Zâmbind, oamenii îi spuseră că se îndreaptă spre cripta unde este îngropat Sfântul Sufist Baba Shah, apoi târziu în noapte vor participa la ritualurile mistice. Se vor apropia de Dumnezeu prin dans și cântec.

Se felicită pentru inspirația de a lua cu el aparatul Vasco. Traducerea simultană îl ajută să înțeleagă din mers cuvintele rostite de bărbații grăbiți, nerăbdători să ajungă  la locul de desfășurare al evenimentului.

Noi sufiștii credem în iubire, apăru pe ecranul mare de 5 inch. Oamenii din jur cântau.

Deodată se auzi un cor de urale. Unul dintre participanți îi spune că se apropie Pappu Saeen unul dintre cei mai cunoscuti percuționisti din Asia de Sud.  Loviturile în toba dhol imensă, agățată în jurul gâtului, schimbară vibrația aerului înconjurător.

Ce bine este să lași grija cunoașterii unui limbi străine în grija altcuiva, își spuse și-și lăsă trupul să se miște în ritmul din ce în ce  mai alert.

Târziu spre dimineață, obosit, își căută un loc de dormit. Îl trezi mirosul de mirodenii, fructe exotice și flori multicolore.

Lasă limbile străine în grija Vasco!

Ieși în străduța îngustă. Văzu multe fete cu brățări  și cununi din flori. Zâmbi încrezător cu ochii la Vasco. Întrebă un localnic, în cel mai dulce grai românesc:
– Ce se întâmplă?
Vocea din aparat îi răspunse tot în română:
– În fiecare primăvară sărbătorim Basant – festivalul vechi de sute de ani.

Vasco Translator V4, sursa imagine vasco-electronics.ro

Întrebările sufletului își găsesc răspuns într-o tradiție veche de mii de ani, în ritmuri amețitoare, într-o primăvară colorată.

 

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2023

Proba 15. Cum ne-a schimbat tehnologia călătoriile în străinătate?

Gabriela Marinescu

Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy