Cozonac pentru Crăciun, Pasca pentru Paște
În unele familii tradiția e respectată cu sfințenie. Pregătirile încep cu mult timp înainte. Se deretică toată casa. Se scot covoarele, se spală geamuri și perdele, se aerisesc dulapurile.
În copilărie eu….
Aşa încep de obicei amintirile adulţilor.
Vacanțele le petreceam invariabil la bunicii din partea tatălui. Toți verișorii ne făceam de lucru în curtea casei bătrânești. Acolo era sediul central. Acolo era răsfățul.
În copilărie de Paște primeam întotdeauna haine noi. Nu știu cum se făcea dar parcă atunci rămâneau toate mici. Le cumpăram din timp dar până în noaptea Sfântă, nici privirea nu ne lăsau să o aruncăm spre ele. Ne-am fi fălit noi cu ele pe ulița satului dar cine ne lăsa?
Abia când se apropia ora de plecare la biserică aveam voie să ne îmbrăcăm. Ne luam cuminți de mână ca la șoală și plecam spre biserica construită pe dealul cel mai înalt. Drumul ni se părea lung, dar grupul se făcea din ce în ce mai mare, alţi copii însoţiţi sau nu de părinţi şi bunici ni se alăturau.
Nu știu câți copii mai sunt acum în satul copilăriei mele. Nu știu câți mai merg la Înviere.
Prea cuminți nu eram noi copiii la slujbă.
Eram în schimb foarte atenți când începeau bătrânii satului să împartă ouă roșii, pască și cozonac. Așa era obiceiul.
Ne umpleam desagele cu bunătăți.
Au tecut anii, am uitat de pască. Mama, cea care pregătea toate cele necesare mesei prefera să facă cozonac.
Fie Paști, fie Crăciun de bază era şi este cozonacul.
Am avut curaj să încerc și eu rețeta mamei și surpriză plăcută pentru mine, mi-a ieșit.
Acum mă uit lung la pachetul de 1Kg Făina pentru cozonac Băneasa. Aș încerca să fac pască. Dacă mi-a ieșit cozonacul bine de ce nu mi-ar ieși și pasca? Știu calitatea făinii.
Atunci, ca să aflu detalii despre frământat am sunat-o pe mama.
Pe cine sun acum să întreb cum se pregătesc ingredientele? Că sigur e și aici un „ceva”. Un secret care să dea acea crustă crocantă, dar miezul să rămână moale. Altă întrebare este despre brânză? Cum să fie? Sărată? Tare? Sau sfârâmicioasă? Ce cantitate să folosesc? O fi nevoie de lapte?
Trebuie să fie o Reteta Baneasa pe site-ul lor. Sau pe una din paginile lor social media.
Ce fac eu acum se numește cercetare. Sau studiu intensiv al viitoarelor tradiții din familie. Asta dacă-mi iese preparatul. Dar de ce să nu-mi iasă? Că doar am mai folosit făina asta.
Dar dacă mă duce gândul în copilărie de ce să nu încerc totuşi să fac o bunătate Băneasa aşa cum făceam pe vremuri. E timpul pentru întors filele îngălbenite de timp, în cartea folosită cu mult timp înainte de minunata lume a internetului. Dar adaptez.
O numesc Pasca Băneasa.
Cred că voi folosi Făina 000 Băneasa. Trei nule zicea mama.
Pregătesc din timp toate ingredientele. Le aşez pe masă, pregătesc vasele. Ştiu că ai mei vor râde de încercările mele. Nu am fost niciodată prea pricepută la capitolul patiserie _ cofetărie.
Ca să fiu sigură că am temperatura potrivită în timpul procesului de coacere întâi am pornit aragazul. Pentru frământat am folosit covata din lemn pe care am acoperit-o cu o folie. Mă gândesc că e totuşi multă cocă pentru o primă încercare, aşa că mă orientez rapid spre 2 tăvi de cozonac.
În timp ce sparg nucile mai trag câte o privire spre covata mea. Aluatul creşte ca Făt Frumos. Văzând cu ochii. Mă apreciez că am avut grijă să am toate ingredientele deja pregătite.
Pentru pască am respectat reţeta de mai sus.
Pentru cozonac am pregătit cacao, seminţe mac, nuci, zahăr vanilat.
Mulţumesc universului că am hârtie de copt ca să pregătesc repede tăvile. Deja coca pare să se lase peste marginile de lemn.
Un sfat important:
Nu faceţi ca mine! Verificaţi dacă intră toate tăvile odată în cuptor.
Nu m-am aşteptat ca Faina Baneasa să crească totuşi atât de mult. Am încercat să aşez tăvile în cuptor ca să coc totul odată, dar am reuşit doar să răstorn o tavă, să mă ard puţin la un deget încercând să recuperez aluatul vărsat în partea inferioară a cuptorului. Norocul meu că este suficient de fermă coca astfel încât cu o paletă şi puţină răbdare am transferat totul înapoi în tavă.
Aceasta este explicaţia pentru acel cozonac, mai copt şi mai fără formă.
Dar totul e bine când se termină cu bine. Familia este foarte încântată de realizarea mea.
Alt sfat:
Eşti nepriceput ca mine în tainele brutăritului? Găteste cu Baneasa.
PS.
Am mâncat dimineaţă. Foarte bune!
Făina Băneasa pune baza unei noi tradiții în familia mea.
Proba 10. Sărbători tradiționale, cu bunătăți frământate din făina Băneasa
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023