Ne cheamă dorul să reConstruim acasă

Imagine de Clker-Free-Vector-Images de la Pixabay
logo vindem-ieftin.ro
sursa foto vindem-ieftin.ro

Dorul Este Forța Care Reconstruiește Casa Copilăriei.

 

Dorul: strigătul mut către pășunile pe care tălpile goale au lăsat urme în roua dimineții.

Dorul: lacrima ștearsă de mâna părintească când genunchiul a strigat Au!

DORUL! Un cuvânt intraductibil în alte limbi. 

 

casa dărăpănată
doar o casă

 

Se întâlnește el munte cu munte, dar om cu om!

Am primit invitația de a-l vizita pe colegul meu care s-a întors din străinătate și și-a construit aici locuința mult visată. Într-o seară frumoasă de primăvară ne-am adunat în curtea casei lui.

În afară de mine și soțul meu, toți invitații veniseră în România din țările adoptive pentru o scurtă vacanță. 

Primul pahar de vin a fost ridicat de gazdă în cinstea oaspeților. 

– Bine ați venit! Familia mea a hotărât să reConstruim acasă. Vă povestim imediat ce și cum am făcut.

Înainte însă vreau să vă gândiți la puterea unui pion pe tabla de șah. Este cel mai neajutorat. Are cele mai puține atuuri. Dar dacă este susținut de celelalte piese, când ajunge în partea opusă se poate transforma în orice altă piesă puternică: turn, cal sau chiar regină.

 

Asta-i puterea comunității. Despre puterea lucrului împreună vreau să vă povestesc azi.

reConstruim acasă
reConstruim acasă

 

Cu toată buna dispoziție pe care o afișau, puteam observa în privirea lor o anumită tristețe. Așa i-am spus eu. Dar cineva a spus că se numește DOR.

 

Ionuț este medic. După terminarea rezidențiatului, nu a găsit loc de muncă în spitalele din țară. Când a văzut anunțul la afișier, că în Franța sunt foarte căutați medicii, nu a mai stat pe gânduri. Și-a făcut dosarul și dus a fost. Și-a promis că stă doar câțiva ani până strânge ceva bani, să-și poată repara casa bunicilor și să locuiască acolo cu familia. Acei câțiva ani au devenit 20. Dar Ionuț și soția își doresc să se întoarcă, să repare casa și să locuiască în ea.

 

Mi-e dor de ceaunul în care, după ce s-a răsturnat mămăliga este fiert laptele proaspăt muls! Vreau acasă.

Mihai este inginer mecanic. Cea mai mare fabrică din Oltenia și-a închis porțile. Șomajul și perspectiva de a fi patronul unui chioșc de cartier nu l-au atras. A plecat în Spania, o vreme a muncit într-un restaurant, seara pentru un ban în plus făcea mici reparații în casele românilor ajunși acolo înaintea lui. Așa a cunoscut comunitatea. Apoi descurcăreț ca orice român, spune el, a ajuns să aibă propria firma. Prea mulți semeni de-ai noștri sunt acolo. În cartier auzeam doar limba română. Deși nu e o limbă grea am învățat-o greu. Munceam, mâncam și dormeam. Atât.

 

Mi-e dor de serile în care încingeam mingea de fotbal pe terenul viran din spatele casei. Ce conta că era spartă și nu se rostogolea. Eram cu vechii mei prieteni!

 

Diana este avocat. Și-a cunoscut soțul în Irlanda. A fost dragoste la prima vedere. Deși la început nu a profesat în meseria învățată acasă, cu sprijinul lui a reușit să urmeze și acolo studii superioare în domeniu. Vorbește cu nostalgie și de țânțarii de pe marginea bălții unde petrecea în adolescență.

 

Mi-e dor de mirosul de strugure copt. În fața casei, bunicii amenajaseră o boltă. Toamna, pe înserat, ciorchinii își revărsau aroma.  Întindeam mâna și mâncam boabele direct, fără să le mai spăl, deși fântâna era la o aruncătură de băț. Și mâine m-aș muta acolo dacă s-ar putea. Dar oare se mai poate?



Sanda este profesoară de geografie. Sistemul, salariile mici, imposibilitatea de a-și asigura necesarul zilnic au făcut-o să renunțe la meseria ei. A făcut postliceala, meseria de asistentă medicală fiind foarte căutată în Elveția.

 

Mie mi-e dor de zilele de vară când mergeam cu bunica la cules de plante medicinale. Cântam și colindam dealurile din sat. Mirosul cimbrișorului pentru mine este dragoste. Vreau acasă. Dar oare se mai poate locui în acea casă?

 

Nu i-a lăsat gazda noastră prea mult pe tărâmul nostalgiei. Cu înflăcărate în glas le-a povestit cum, departe fiind de casă a găsit metoda prin care casa cea veche din chirpici a fost înlocuită cu cea pe care o vedeam acum. Ascultați-mă. Noi românii suntem buni sfătuitori.

puterea comunității
puterea comunității



Bagheta fermecată se numește Depozitul Virtual. 

 

Intrăm pe site-ul Vindem-ieftin.ro unde la secțiunea despre noi găsim următoarea informație:

 

Suntem primul market network din domeniul materialelor de construcții care îți oferă toată gama de produse pentru construcții civile și industriale, de la materiale pentru structură și fundație, la acoperiș comandând online, din confortul casei tale.

 

Da! Se poate. Dovada este aici în curte. 

Știți bine că munca în străinătate aduce beneficii materiale, dar pe mine m-a sfâșiat în suflet. Vorbeam la telefon cu prieteni și îi auzeam spunând cu jumătate de gură cum au copii împrăștiați prin lume. Trebuie să facem ceva să ne refacem tradițiile. Să ne construim viitorul. 

Pentru asta e nevoie să le oferim tinerilor posibilitatea să muncească pe pământ românesc.
Să construiască școlile în care să învețe generațiile următoare și spitalele în care bătrânii noștri să-și găsească alinarea. Să facă autostrăzile pe care să ne deplasăm liniștiți dintr-un oraș în altul.

Dar tinerii noștri nu mai acceptă orice. Ei vor să iasă din tipare. Am întâlnit o tânără pictoriță care în locul casei bătrânești vrea să construiască o grădiniță. Roză: cu acoperișul roz și ferestrele roz. Roz este culoarea iubirii spune ea. Să vină copii cu dragoste în fiecare zi în salile de clasă. Poate găsi într-un magazin de bricolaj acoperiș roz?
Nu!
Singura ei șansă este să ia legătura direct cu producătorul. Dar pentru că nu are cunoștințele tehnice necesare are nevoie de îndrumarea pe care o primește prin consultanții de la Depozitul Virtual.

Materialele de construcții necesare pentru acoperiș de exemplu (tabla metalica, hidroizolația, opritorul de zapada, sistemele pluviale și toate celelate accesorii folosite) se pot achiziționa din același loc. Livrare este gratuită direct din fabrică fara manipulari multiple. Se evită comisioane din lanțul de distribuție.

 

Imagine de Clker-Free-Vector-Images de la Pixabay
gradinița roz

 

Dar până la acoperișul roz, consultanții au multe sfaturi de oferit. Produsele se cumpără online, fiecare client beneficiază de consultanță personalizată pe parcursul derularii întregului proiect. Orice comandă în momentul finalizării detaliilor pleacă de la producător direct pe șantierul clientului. Prețurile afișate pe site sunt orientative pentru că în funcție de necesar, prețul final poate fi negociat.

Orice comandă adresată producătorilor înscriși în campanie înseamnă locuri de muncă asigurate românilor. Suntem pioni în meseriile noastre. Împreună putem fi

Forța Care Reconstruiește România.

Despre cum a fost gândit acest concept și cum poate fi de ajutor am scris câteva informații în articolul Nu timpul ţi se potriveşte ţie, ci tu potriveşte-te timpului.

 

 

Imaginile sunt din arhiva personală, prelucrare canva și site-ul vindem-ieftin.ro

Acest articol a fost scris pentru SpringSuperBlog2024

Proba 4. reConstruim acasă

 

 

 

Gabriela Marinescu

Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy