O nouă probă începută de mine cu năbădăi în competiţia care m-a acaparat cu totul Spring SuperBlog 2023.
Unul dintre sponsorii importanţi ai competiţiei este brandul Băneasa. Nu cred că e cineva în ţărişoara noastră care să nu fi mâncat măcar odată în viaţă paste Baneasa.
Dar cred că încă sunt persoane care nu au mâncat toate tipurile de paste. Care nu sunt puţine:
În ultimul an, românii au plasat peste 1,2 milioane de comenzi ce conțin paste, după Spania.
Rețetele de paste preferate de români sunt carbonara, bolognese și pastele cu pui.
Ei?
Îmi place mult această probă pentru că este cu degustare. Primim prin curier Bunatati Baneasa specifice probei.
De ce zic că este cu năbădăi?
Dau adresa de la birou pentru că şi eu ca mulţi alţii am făcut din locul de muncă o a doua casă!
Dar nu-mi fac probleme deoarece eu scriu la adresă în incinta societății ….
Mă sună curierul (altul, nu cel care e alocat zonei noastre), un tânăr pe la vreo 25 ani. Ies în curte, inspir aerul cald, mi s-a părut după ziua ploioasă de ieri, că aerul are culoarea ambalajelor Baneasa.
Curierul deschide uşa din spate a maşinii, şi văd cum se rostogolesc pe asfalt multe bobiţe alb gălbui.
Îşi cere mii de scuze că nu înţelege ce se scurge din pachet:
-Doamnă eu l-am adus, am pus şi scotch pe margine, că nu ştiu ce curge. Îmi arată pachetul. Avea o faţă de mai mai să plângă. Îl primiţi?
Râdeam atât de tare că s-au întors şi băieţii care manipulau marfa la firma vecină.
Își tot cerea scuze că s-a împrăştiat coletul.
M-a pufnit alt hohot de râs, văzând cum arăta maşina pe interior. Boabele de Cus Cus se rostogoleau în toate direcțiile. S-a liniştit. Imediat i-a sunat telefonul. Era soţia care dormise până atunci graviduţă fiind în 3 luni. I-am cerut omului un cater să tai cutia. Mai erau bobițe și în ambalajul original. Am ridicat-o cu grijă, să nu le vărs chiar pe toate. I-am întins punga băiatului.
Care în viaţa lui nu văzuse, nu mâncase aşa ceva.
-Vezi că scrie pe pungă cum se prepară, dar ca să nu te chinui pui bobiţele la fiert şi le poţi amesteca cu o conservă de peşte. Stai că suntem în post. Ţii post? Sau le pui într-o salată. Sunt paste. Uite aici sunt alte paste! îi arăt spaghetti şi serpentelli. Văd că nu mai respiră aşa precipitat. Zâmbeşte.
Era atât de uimit probabil că nu fac scandal, că a luat punga fără să clipească. Un mulţumesc am auzit, mai mult oftat de uşurare.
De ce nu i-am spus să caute pe internet după expresia Reteta Baneasa?
Îmi iau coletul, mă îndrept spre birou. În urma mea ca Hansel şi Gretel las urme. Prin laterala coletului încă se scurg bobiţele alb gălbui.
Poate că puţin mai multă atenţie la ambalaj ar fi necesară. Ştiu că este importantă orice economie. Dar dacă pungile ar avea câţiva milimetri în plus la grosime sau poate dacă lipirea acestora s-ar face mai bine, astfel de neplăceri ar fi evitate.
Mă gândesc la o mămică nerăbdătoare să-i pregătească odorului ceva de mâncare; comandă on-line într-un magazin oarecare şi primeşte astfel produsul. Furia ei se va îndrepta spe magazinul respectiv! Care va arunca vina în curtea producătorului.
Unde este economia?
Şi nu vorbesc de o pungă, ci de cele câteva mii care ies pe poarta morii Băneasa.
Revin la produs. Acum stau şi mă gândesc. De ce mai sunt oameni care nu ştiu ce este acela Cus Cus?
Caut pe site şi surpriză. Am informat greşit băiatul, când l-am întrebat dacă ţine post şi i-am recomandat acest produs.
În multe magazine online este denumirea:
Cus-Cus cu Ou Baneasa, 250 g (Ups! Conţine ou!)
Dar pe sit-ul Băneasa scrie Cous Cous şi nu sunt paste ci un griş de grâu. Hmmm! Dacă tot conţin ou, cred că ar fi tare bune cu lapte. Voi încerca, nu de alta dar gustul de gris cu lapte mă catapultează direct în casa bunicilor.
Acum ce fac eu cu restul de produs împrăştiat în cutie?
Mă mai gândesc. De aruncat nu le arunc. Adică o să caut pe FB o reţetă potrivită. Sunt mulţi cei care răspund provocărilor. Adresa asta este o bună sursă de inspiraţie.
Pentru că titlu probei este:
Băneasa – paste pentru un post corect și sănătos!
răspund provocării.
Părerea mea personală este că NU pastele îngraşă ci combinaţiile din oală.
Mă gândesc acum la celebra Sophia Loren. Să nu fi mâncat ea paste? Sau Gina Lolobrigida, o altă frumuseţe de origine italiană.
Într-o zi un fost coleg de birou ne-a adus paste făcute ca la mama lor. Lucrase mult timp în Italia. Am mâncat cu poftă o porţie gătită de el.
Spaghetti cu usturoi, ulei de măsline şi oregano.
Când aproape să termin bolul, mi-a întins nişte sos de roşii. A zis să încearc şi aşa. Să verific alt gust.
Mi-au plăcut şi fără sos şi cu sos.
Eu am preferat astă seară să mănânc macaroane. Întotdeauna le rup la jumătate. Le fierb exact cât scrie pe pachet, le scot imediat din apă, astfel îşi păstrează fermitatea. Câte un firicel subţire de sos se strecoară în tubulatură, aromele amestecându-se delicat. Când muşc, o explozie de gusturi îmi aminteşte că mâncarea a fost, este şi va fi bucurie!
Rețeta de azi:
ceapă puțin tăvălită prin ulei încins în tigaie
un morcov + un dovlecel date pe răzătoare
ciuperci champignon
cimbru
piper
sos de roșii
măsline
Este rețeta numită „ce-am găsit prin casă”!
Unii spun că dacă eşti la dietă să uiţi că există paste!
Eu nu vreau să uit.
Gateste cu Baneasa, pentru că nu-ţi trebuie diplomă de bucătar ca să-ţi potoleşti foamea!
Şi să te bucuri de mâncare.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023
Proba 7. Băneasa – paste pentru un post corect și sănătos!
Gabriela Marinescu
Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu