„O sticlă de vin cere să fie împărțită; nu am întâlnit niciodată un iubitor de vin zgârcit.”
Clifton Fadiman
Este citatul favorit al celui mai matur (să nu zic bătrân!) din gașca noastră de prieteni, pe numele lui Ionică. În grupul nostru whatsapp am primit toți invitația transmisă ca-n vechile telegrame:
⇒Sâmbătă, fac grătar. La mine acasă. De mâncare mă ocup eu. Stop. Voi luați băutura. Orice vin de la marca Beciul Domnesc. Stop. Vă povestesc la grătar. Câte 2 sticle de familie. Stop⇐
Am întrebat motivul. Răspunsul a fost scurt: E primăvară. Au înflorit magnoliile.
Știam toți că nu acesta-i motivul, dar ne-am bucurat de invitație. Eu tocmai ce primisem o sticlă Sigillum Moldaviae Feteasca Alba demisec, pe care o savuram exact când am primit mesajul. Vinul cu arome de flori de câmp, note citrice și mere, s-a îmbinat perfect cu mămăliga și codul gătit la cuptor în ierburi aromatice. Și eu și soțul ne-am amuzat de coincidență, am băut vinul cu poftă. Pentru că nu am primit alte detalii, am hotărât să mergem la magazin și să cumpărăm ce găsim pe raft.
Soțul mare amator de vin roșu a zis că el se orientează către un Pinot Noir; notele fructate de vișine și cireșe preferă să le asorteze cu o carne roșie. Nici nu și-a pus problema că nu vor fi aruncate pe grătar câteva fleici din carne de porc.
Sâmbătă la ora 16 eram adunați cu toții (6 persoane) în fața porții prietenului nostru Ionică. În apropierea imensului copac din care florile de magnolii își răspândeau diafana mireasmă, grătarul era pregătit pentru festin.
Boxa portabilă revărsa în surdină vocea inconfundabilă a Mariei Tănase:
Bun îi vinul ghiurghiului
Cules toamna pe târziu Mai pe brumă, mai pe omăt Mult mai beau şi nu mă îmbat…Cu un asemenea îndemn imposibil să nu ne vină chef de petrecere.
După ce a vizualizat fiecare sticlă, Ionică le-a separat în 2 lăzi în conformitate cu temperaturile de servire.
„Vinul e toiagul bătrâneţilor şi nebunia tinereţilor”
Anton Pann
Își începu Ionică povestea. V-am chemat azi ca să vă dau vestea cea mare. Sunt tânăr pensionar. Și cum pot petrece mai bine decât înconjurat de vechii mei prieteni. De ce v-am rugat pe fiecare să aduceți câte 2 sticle de vin?
Ajung și acolo dar o să vă rog să-mi ascultați povestea așa cum știu eu să o spun.
Suntem 4 oameni în firmă care am primit decizia de pensionare. Pentru lunga noastră activitate am primit ca premiu o excursie la Monumentul Beciul Domnesc. Vă înțeleg uimirea și eu am reacționat la fel. Deși iubesc vinul și îmi plac poveștile despre el, nu știam că în România există un loc atât de încărcat de istorie.
Noi am beneficiat de vizită cu degustare. Din fericire nici unul dintre noi nu era obligat să șofeze. A fost o experiență de neuitat. Legendele locului spun că toată lucrarea s-a înfăptuit în ultimii ani de domnie ai lui Ștefan cel Mare. Deasupra intrării mai există și acum dovada săpată în piatră:
„A stăpânitorului prințu al Moldavi Mihail Sturza v.v anul 1839, prin supusă slugă medelnicer Asanachi Panfile”.
Din anul 2000, Compania Beciul Domnesc a preluat activitatea și i-a redat funcțiunea de vinotecă. Oficial este în Lista Monumentelor Istorice și în Registrul Național al Patrimoniului Turistic din România, ca monument istoric de categoria A.
Îl ascultam cu sufletul la gură. Focul transforma lemnul uscat în cărbuni. Vinul se odihnea la locul lui, mai puțin o sticlă căreia îi hotărâsem sorocul. Noi femeile curățam usturoiul, tocam verdeața, nimeni altcineva nu vorbea. Ne înțelegeam doar din priviri și gesturi. Pe platouri aranjam brânzeturile. Doar destuparea unei sticle de Muscat Ottonel întrerupse povestitorul. Dar nu pentru mult timp. Ionică își continuă povestea după ce sorbi cu poftă din paharul plin:
100.000 de sticle de vin respiră și devin mai bogate în tihnă
Deși mari, ușile grele de lemn nu par să dezvăluie măreția locului. Am numărat 15 trepte săpate în piatră, apoi cu ochii la tavanul boltit le-am pierdut șirul. Și-am ajuns la primul palier și am rămas muți. Toți! Dacă ar fi zburat o muscă pe acolo o auzeam. În spatele unor frumoase paravane din fier forjat erau sticlele aranjate în suporturi speciale. Pline de praf. Cred că-l luai între 2 degete atât era de gros. Vă dați voi seama de când erau sticlele acolo? Cât de bine le-au pus dopul!
Ni s-a spus că în beci este un mediu controlat ca să păstreze calitatea și rafinamentul vinurilor.
Nici nu mai știu ce am gustat. Eram fascinat de tot ce vedeam, auzeam, simțeam. Au multe soiuri. Dulce, demidulce, sec! De aceea v-am rugat să veniți cu câte 2 sticle. Acum o să bem împreună fiecare ce vrea și ce poftește. Restul le păstrez. Am și dat comandă unui dulgher să-mi construiască un suport special pe care să-l pun în beciul meu. A venit, a măsurat îl face din podea până în tavan. De câte ori veniți pe la mine, aduceți măcar o sticlă, că raftu-i mare și ambiția mea este să-l umplu cu toate soiurile de vin din strugurii culeși din podgoriile: Cotești, Odobești, Panciu și Huși.
Și nu sunt puține: Mirabilis Machina, Vinoteca, Comoara Pivniţei, Sceptrus, Rosé Vérité, Beciul Domnesc, Beciul Domnesc Grand Reserve, Sigillum Moldaviae; și astea dulci sau mai puțin dulci. Să avem noi motive de sărbătoare, că de băut avem ce bea…
– Și ce mânca, completează soțul meu. Știți ce ar fi bun acum cu vinul ăsta? Cozonacul reinterpretat prin uitare. Indiferent de argumentele voastre eu prefer vinul roșu sec. Cu cât e mai aspru cu atât îmi place mai mult. Deși specialiștii spun că se bea pe la 15 grade eu ador să privesc cum plutește gheața în paharul cu picior.
Am schimbat firul discuției, spre delicatese culinare. Ce mâncare s-ar potrivi mai bine și la ce vin. Au fost aduse în discuție notele fructate, aromele delicate, mirosurile câmpurilor înflorite. Fiecare a venit cu propriile argumente. Acceptate de ceilalți, căci știm toți că gusturile nu se discută.
Încet s-a lăsat noaptea peste amintiri. Din boxă, refrenul tinereții noastre „La o cană cu vin”, a pecetluit promisiunea că ne vom revedea curând.
surse poze: arhiva personală, site-ul www.beciuldomnesc.ro, prelucrare canva
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024
PROBA 3. SIGILLUM MOLDAVIAE – POVESTEA VINULUI TĂU PREFERAT