– Mami, de ce poveștile încep cu a fost odată?
În bucătăria mică, mama și fiica ei, pregătesc mâncarea pentru prânz. Soarele și vântul se joacă printre crengile măslinului din fața casei, desenând umbre mișcătoare pe peretele opus geamului.
– Uite mami acum pe perete este un cățel mare, ham ham, strigă fetița spre perete. Și acum parcă este o girafă.
– Dacă mă uit numai la perete nu mai termin de frământat pâinea. Mai bine mă ajuți. Dă-mi te rog sticla cu ulei de măsline extra-virgin Monini.
– Mami, ce înseamnă extra-virgin?
Fetița coborî de pe scaunul înalt, îl trase până la dulapul înalt unde în spatele unei uși stăteau aliniate patru sticle închise la culoare.
– Mami, ce sticlă iau de aici? De ce avem așa mult ulei?
– Nu e mult, pentru că nu tot uleiul este la fel. Pentru paste cu sardine folosesc uleiul de masline extravirgin PDO Val di Mazara. Pentru creveti cu ananas si cocos, folosesc uleiul de masline Monini Classico. Lista continuă.
– De ce?
– Fiecare tip de ulei are o anumită aciditate în funcție de perioada de coacere și culegere a măslinelor. Contează de asemenea și luna în care este ambalat în sticle. Cel din noiembrie este proaspăt, are un gust mai intens. Mai întrebat adineauri ce înseamnă extra-virgin. Înseamnă că este obtinut prin presarea la rece a măslinelor de calitate foarte buna, proaspăt culese. Eu îl țin acolo în dulap ca să fie departe de razele soarelui. În contact cu oxigenul din aer capătă o culoare roșiatică și un gust de rânced. Nu vrem asta! Dacă măslinele sunt de bună calitate, nu e păcat să stric eu acum uleiul prin depozitare incorectă?

– Mami, ce înseamnă măsline de calitate foarte bună?
– Înseamnă că sunt culese cu grijă astfel încât în urma stoarcerii, lichidul obținut să nu aibă miros de vin, de mucegai, de pământ sau nămol.
– Mami, uleiul se face numai din măsline?
– Nu draga mea, ulei se poate obține din orice fel de semințe. Când eram mică și trăiam în România, foloseam mult uleiul din floarea soarelui. Mai târziu când am început să mă interesez de mâncarea sănătoasă am aflat că din măsline se obține un ulei bogat în acizi mononesaturați și are un conținut scăzut de grăsimi saturate și mononesaturate.
– Mami, am cinci ani, nu înțeleg ce zici tu, nu știu cuvintele.
– Tu trebuie să ții minte că uleiul de măsline poate fi utilizat la prăjeli mai mult, într-un mod sănătos. De când am venit aici în Spoleto, am adoptat dieta mediteraneană. După ceva timp am observat beneficiile pentru sănătate. Mi-am pregătit corpul. Bunica ta e convinsă că datorită mâncării de aici am reușit eu să te aduc în burtica mea. Dar vii azi cu sticla de ulei? Ne-am luat cu vorba și o să rămânem fără pâine. Am găsit o rețetă nouă cu ulei de măsline într-un grup cu multe informații.
– Bunica are ulei Monini în România?
– Are. Firma are distribuție internațională. Știi cum a început povestea brandului? A fost odată un om numit Zefferino Monini, care a intuit calitatea măslinelor din zonă și a început producția uleiului presat la rece. Familia lui a preluat firma, a modernizat presele, a construit rezervoare mari și a început să aducă ulei de la mai mulți producători. Fiecare cisternă este atent verificată, analizată, comparată cu mostrele pe care le-au transmis din generație în generație. Știi ce-a făcut familia Monini? A mers cu produsul lor la Atelierul de Ulei al Festivalului de Produse Alimentare de unde a plecat cu certificare EPD.
– Adică?
– Adică a primit Declarația de mediu a produsului. Dar e totuși prea complicat pentru vârsta ta, asta-i pentru oamenii mari. Ce zici, coacem și niște brioșe?
sursa poze monini.ro
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2025
Proba 9. Monini: un strop de soare italian în bucătăria ta – o poveste despre descoperire, gust, arome și alegeri sănătoase