Turistă prin cartier în căutarea brânzei Delaco

castron cu salată și cutia Delaco
logo Delaco
logo Delaco sursa imagine site-ul Delaco

 

 

 

O nouă probă în concursul Superblog 2023 ne introduce în universul Delaco.

Nu e prima dată când consum produsele care aparțin acestei mărci.
Daaar, recunosc că ori de câte ori merg la cumpărături aleg produsele pe care le știu, pe care le-am consumat. Nu obișnuiesc să stau în fața vitrinei să citesc toate etichetele ca să verific ce a apărut nou.

Acum citind cerințele tehnice ale concursului am intrat pe site pentru documentare. Și ce să vezi, am descoperit că există brânzeturi Delaco fără lactoză.

brânză fără lactoză
brânză fără lactoză sursa delaco.ro

Bucurie mare în familia mea, de când un anumit membru, nu mai mănâncă deloc brânză pentru că are intoleranță la lactoză.

Când am văzut cutiuța mică pe care scrie fără lactoză, am lăsat tot, am alergat cu telefonul să-i arăt.
Bine, a zis, mergi și cumpără. Am aruncat o privire prin frigider, prin cămară, prin rețete, și-am horărât: nu se potrivește nimic cu nimic.

În bucătărie, mi-au căzut ochii pe praz, mi-am adus aminte cum într-o zi de primăvară, am inventat urzici cu brânză Pufoasă. Nu m-am gândit atunci să fac poze la preparat. În castron sunt acum frunzele de praz tocate. Mulți îmi spun că le aruncă fiind tăioase. De ce să aruncăm bunătate de vitamine? 

 

 

praz
praz

Urzici crude cu telemea Delaco

Exact așa. Crude.
În copilărie mă obliga mama să beau ceai de urzici, bune la sănătate spunea ea. Nu suportam mirosul. Poate și pentru că bunica le fierbea și le toca la rațe. Mâncare de rațe! Pe bune???

Dar beneficiile urzicilor le știm cu toți. Le mâncăm, dar cum? Priveam atunci grămada de urzici culese fir cu fir (cu mânuși de menaj în mâini, cum altfel?) și mă întrebam cum le prepar.

În frigider mai era puțin cașcaval Delaco și niște telemea Delaco. O cantitate nu prea mare că noi suntem mari amatori de brânză.
Am spălat urzicile (tot cu mânușile în mâini), le-am tocat, am pus într-un castron cașcavalul ras, am fărâmițat cu o furculiță brânza, am curățat o căpățână de usturoi, am tocat o mână de pătrunjel (găsesc mereu în piață la țărani, au mereu în stare proapătă).
Toată amestecătura, acoperită cu un capac am lăsat-o câteva ore la frigider; la cină, am prăjit pâine și-am întins amestecătura pe pâine, privindu-ne neîncrezători.
Cine gustă primul? Și eu și soțul am mușcat în același timp să nu cumva să strigăm unul la altul.
Surpriză!
Un gust foarte bun!
Vitamina B12, zincul și fosforul din brânză să fi domolit pișcăturile frunzulițelor? Nu sunt chimist, nu știu, dar tare bune au fost urzicile  crude cu brânză!
Atât am mâncat în acea seară. 

 

Acum nu am urzici, am praz.

Păi nu fac eu toate poftele celor dragi? Fac.
Am luat telefonul, banii, buna dispoziție și am plecat spre primul magazin de la colț.

Bună ziua!

Bună ziua!

Vreau cașcaval Sofia și brânză pufoasă fără lactoză.

– N-avem, zice vânzătoarea.  De la Delaco, avem Mozzarella Fresca și DeSenviș.

Nu-i ce-mi trebuie mie, plec optimistă spre alt magazin.

Bună ziua!

– Bună ziua!

– Vreau Cascaval Sofia și brânză pufoasă fără lactoză.

– N-avem, zice vânzătoarea. Doar Mozzarella Gourmet și Grand Blue.


Nu-i ce-mi trebuie mie, plec mai puțin optimistă spre alt magazin.


Alt magazin, același dialog mai mult sau mai puțin asemănător.

Să vă zic că m-am plimbat prin tot cartierul? Am găsit magazine de care habar nu aveam că există. Dar și un mare lanț (nu dau nume) în frigiderele căruia am găsit doar Mozzarella Fresca.

Zici că tot cartierul mănîncă numai Delaco!!!

Până la urmă am găsit ceva. M-am întors acasă.

Rețeta de praz crud cu brânză

rețeta praz cu brânză

rețeta praz cu brânză sursa arhiva proprie

După câteva ore la frigider are consistența unui pateu. Eu am preferat să mânânc acest preparat întins pe pâine prăjită, soțul ca garnitură la cârnați. Gusturile nu se discută!
De praz e plină piața, Delaco în magazine este, repetăm curând experiența. Un preparat perfect pentru toamnă.

praz cu brânză cârnați și jumeri
praz cu brânză cârnați și jumeri, arhiva proprie

 

Dulce cu brânză? Da! Macaroane. Adică spirale!

Prepararea prăjiturilor nu e punctul meu forte, dar din când în când mă mai joc cu niște ingrediente. Dacă tot am găsit brânză am zis că cel mai potrivit preparat ar fi paste cu telemea Delaco nuci, stafide și scorțișoară.
Pastele le-am fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Inițial am folosit un pachet de brînză, dar după ce am amestecat cu 2 ouă mi s-a părut prea puțină compoziție. Am mai desfăcut un pachet de telemea de vacă Delaco.
După ce am amestecat toate ingredientele cu grijă să nu rup hârtia de copt, am introdus tava în cuptorul deja încins.

 

paste cu brânză Delaco

paste cu brânză Delaco, sursa arhiva proprie

 

Mozzarella Delaco am presărat-o înainte de a opri cuptorul. Doar să se topească puțin. Eu le-am mâncat așa, dar soțul a zis că vrea pastele mai crocante. Și mai multă brânză!

 

paste cu brânză
paste cu brânză arhiva proprie

 

După cum spuneam m-am plimbat prin cartier ca o turistă în căutarea unui anumit produs. În curând iau magazinele iar la rând. Trebuie să găsesc brânzica fără lactoză.
PS Am găsit într-un supermarket.

brânză fără lactoză
brânză fără lactoză sursa arhiva proprie

 

Cu burtica plină, parcă altfel răspundem multelor întrebări ale copilăriei. Pentru că mereu va fi un Alt anotimp și o altă voce care spune un De ce?

 

 

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2023

Proba 8. “N-am crezut că brânza poate face asta!”

 

Gabriela Marinescu

Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy