Stil și/sau Performanță. PRM sugerează și/și

Dacă alergi singur zice lumea că ești nebun, de la 2 în sus este sport organizat!

 

Spunea mereu o prietenă, veșnic preocupată de kilogramele în plus, care se plângea că nu-i place să alerge singură prin parc. Un accident nefericit a îndepărtat-o de sala de sport și mingea de handbal.
Dar a rămas fidelă micilor antrenamente.
Orice discuție despre sport începe mereu cu … pregătirea echipamentului.

Nu alergi în orice. Analizezi cu atenție sneakers damă pe PRM, te hotărăși pe ce teren vrei să-ți porți pașii (ciment, iarbă naturală sau iarbă artificială) și abia apoi faci achiziția.

Unii mai șugubăți îi reamintesc mereu, de bunicii care alergau în picioarele goale după vaci pe câmpuri.
Asta nu o împiedică să vorbească clar și răspicat de importanța alegerii unui costum de sport adecvat fiecărei discipline.

Moda sportivă influențează oare performanța?

 

Răspuns corect: Da!

 

Dansul, indiferent de stil


Îmbrăcămintea pentru dans este nevoie să îmbine din plin aspectul practic cu cel elegant. Mișcările ample, uneori rapide, sunt puse în evidență de materiale elastice care se mulează, dar care nu strâng, să fie fluide și neșifonabile să nu sugrume circulația limfatică.

Mai ales într-o competiție unde se punctează fiecare detaliu inclusiv frumusețea și eleganța costumului.

Un ritm latin chiar dacă are o durată de câteva minute va produce în corp o supraîncălzire bruscă. Haina trebuie să asigure o ventilație corespunzătoare.

Costumul format din straturi suprapuse adaugă și spectaculozitate posturilor, coregrafia atent gândită introducând mișcările necesare îmbrăcării sau dezbrăcării unui sacou sau a unui tricou. Culorile se vor alege în funcție de tematică și de personalitatea dansatorilor.

La antrenamente o ținută șic se poate contura dintr-o pereche comodă de colanți, o bustieră fără cusături, dar cu întărituri pentru zona pieptului; o fustiță evazată sau o eșartfă prinsă neglijent peste șolduri.

Este sportul în care încălțămintea variază de la adidas gazelle la pantofi cu toc.

off topic: rock-ul aruncă picioarele în aer, în orice ar fi încălțate, dar pentru un dans de societate, ei… acolo de mare ajutor este un pantof cu toc, ideal ar fi și cu beretă peste gleznă, pentru o mai bună stabilitate la piruete.

Pantofi cu toc Dama
Pantofi cu toc Dama sursa prm.com


Yoga

Din ce în ce mai popular la noi, datorită multiplelor beneficii, yoga, are avantajul că spațiul în care se practică poate fi în interior sau exterior. Îmbrăcămintea este nevoie să fie moale, plăcută la atingere. Să asigure o flexibilitate perfectă a corpului, să nu împiedice în niciun fel mișcările. Obligatoriu, ca să nu provoace iritații pe piele, cusăturile trebuie ascunse, fără fermoare sau nasturi.
Un pantalon ce are în compoziție nailon 97% elastan 3%, fără cusături se mulează perfect chiar dacă unele forme sunt mai proeminente.

tânără în poziție yoga
sursa imagine: prostooleh on Freepik

Ciclism


Obligatoriu designul este aerodinamic. Materialele se disting prin rezistență la vânt și la ploaie. Pentru protecția șezutului, pantaloni ar fi indicat să aibă o întăritură din burete. Foarte practici sunt cei a căror lungime este până la genunchi, dar dacă totuși condițiile atmosferice impun un pantalon cu cracul lung, acesta e nevoie să fie perfect mulat pe gambă (se împiedică accidente nefericite provocate prin agățarea lanțului bicicletei).
O atenție deosebită se acordă încălțămintei, care se alege în funcție de tipul pedalelor folosite, climă, pentru antrenament sau competiție. 

Off topic: nu e de glumă. știu eu pe cineva (pe mine!) care și-a sclintit glezna de câteva ori în copilărie! Dar nu s-a lăsat de sportul acesta!

Mânușile:

Cicliștii adoră plimbările cu viteză, dar curenții formați atacă pielea degetelor. Mânușile întregesc costumul. Compoziția ideală este 90% Poliester , 10% Elastan.

Croiala să fie cu 5 degete, fiind nevoie ca fiecare deget să se miște independent pe coarne, pentru apăsare cu forță dar delicat pe manetele de schimbare a vitezei de deplasare sau a manetei pentru frânare.

Silueta unui ciclist pedrumuri de munte
sursa: Image by ArtPhoto_studio on Freepik

Alergare

Cel mai la îndemână sport. Poate fi practicat oricând pe orice vreme, pe orice fel de teren. (financiar vorbind este cel mai accesibil). Asta nu înseamnă că facem rabat la calitatea îmbrăcămintei dar mai ales a încălțămintei. Efortul este intens, corpul transpiră mult (e recomandat și-n diete!), hainele trebuie să permită pielii să respire, dar mai ales să absoarbă eficient umezeala. Croiala supradimensionată sau slim în funcție de preferințe, dar să îmbrace corpul astfel încât să nu îngreuneze sau să restricționeze anumite mișcări.
Compoziția adecvată: poliester 93% elastan 7%.

Încălțămintea are nevoie de o talpă flexibilă, rezistentă, care să absoarbă șocurile unui teren denivelat. Impermeabilă, dar nu compactă, astfel încât piciorul să se aerisească la fiecare pas.

Alergare
sursa prelucrare canva

Indiferent de sportul practicat, după efort corpul trebuie acoperit cu o bluză mai groasă sau chiar un hanorac. Aici este vorba cel mai mult despre stilul persoanal. Clasic sau elegant, în culoarea asortată costumului, sau contrastantă pentru a transmite creierului că perioadă de odihnă pentru corp a început, că este timpul să reducă nivelul de adrenalină și să activeze hormonii relaxării.

Eu le dor pe cele care au buzunare mari. E loc pentru chei, telefon, șervețele. Dacă sunt prevăzute  cu fermoar sau scai și mai bine. Ce pun înăuntru acolo rămâne chiar dacă mai fac câteva mișcări de streching.

Ideal ar fi cu glugă pentru o protecție sporită a zonei cervicale:

https://prm.com/ro/k/barbati/imbracaminte/bluze-si-hanorace

 

Până la urmă prietena mea are dreptate:

Pentru fiecare tip de sport achiziționăm îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată.

Întrebări la care trebuie obligatoriu să răspundem:

  • pentru ce ne pregătim, antrenament sau competiție?
  • este sport de interior sau exterior?
  • care sunt condițiile atmosferice (chiar și într-o sală este cald, rece, sunt sau nu curenți de aer)?
  • este un sport de echipă unde echipamentul este identic?
  • ce materiale ne avantajează performanța?

Pentru unele persoane a face sport înseamnă plimbări lungi în pas alert sau mai temperat.

De ce și cum am ajuns să-mi aleg o anumită încălțăminte sport am scris aici.

Am ales să vorbesc despre sporturile pe care le-am practicat în diverse perioade ale vieții. Nu știu exact cum ar trebui să fie echipamentul pentru box sau caiac canoe, dar  sunt sigură că fiecare are acel ceva specific, de care să ținem cont dacă ne gândim să încercăm beneficiile acelui antrenament.

Sunt convinsă că fiecare persoană își poate adapta stilul pentru a obține cele mai bune performanțe într-un timp optim. Pentru inspirație vizitează site-ul PRM.

 

 

 

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2023
Proba 13. Pas cu pas către stilul activ – Ghidul perfect pentru alegerea îmbrăcămintei și încălțămintei sportive

 

 

Gabriela Marinescu

Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy