Proba 11. Frisomat – Viața fără metal? Un coșmar!

Dragul meu tătic, știu că ție îți place să citesti scrisorile pe hartie dar acum vreau să fiu foarte explicită și de aceea te rog să citești acest mail, hai să-i zicem scrisoare virtuală. 

Ai vrut sa fiu inginer, cu speranta ca voi prinde un loc călduț într-un birou, să învârt hârtii. 

Dar tati, mie îmi plac avioanele fizic, nu pe hârtie. 

Îmi amintesc cum spuneai să fug cât pot, de munca în hală metalică, dar crede-mă că nu mai sunt halele așa cum le știi tu din tinerete. Uită-te și tu ce frumos stă avionul ăsta atât de frumos în căsuța lui. 

Nu râde, încă am sufletul copilului care alerga pe pietrele rotunjite de apa Gilortului în zilele toride de vară. Mai ții minte ce mă bucuram când mai descopeream câte izvor roșiatic?

Prima dată te-am întrebat uimită văzând cum țâșnește apa roșie dintre pietre, dacă sângerează pământul. Ai râs de mine și sunt convinsă că râzi și acum.

Mie îmi place fierul. Mirosul, culoarea, gustul…

Mai știi cum mă certai când beam apa roșie din Gilort? Era atât de rece. Tu-mi spuneai că e rece pentru că e plină de oxid de fier. Și ce supărată eram când o luam în găletușa de plastic, dar până să ajungem acasă se încălzea și avea un gust de ou clocit. Ca să-și păstreze calitatea tu spuneai că trebuie ținută și transportată într-un vas din fier. Dar de unde? Până și plantele care creșteau acolo aveau un verde mai intens. Menta sălbatică pe care o culegeam de pe marginea apei își păstra mult timp mirosul puternic. Mai ții minte că am luat planta cu rădăcină, am plantat-o în ghiveciul de plastic și în două zile s-a ofilit?

Cum ar fi ca din pământ să țâșnească apă cu particule de plastic.Cum ar arăta oare petalele? Pe care vacile să le pască. Probabil din uger ar curge șuvițe de plastic în loc de lapte dulce și aromat. 

Dar mă gândesc ce ne-am fi făcut noi dacă nu ar fi apărut telefonul! Pentru că ne place să ne scriem dar totuși un Alo măcar la două zile este aproape vital. Și firul care a transmis vocea a fost realizat tot cu ajutorul fierului, fără el, azi nu am fi avut minunatul nostru telefon.

 

Știi, am auzit că au descoperit o formă a oxidului de fier care se numește hematit și pe planeta Marte. Au ajuns cercetătorii la concluzia că pe lună ar fi existat apă în stare liberă. Îți dai seama? Dacă e secetă mare și rămânem fără apă poate atunci am vedea curgând râuri de hematit? Hai că glumesc. Cu toate că ar fi raiul bijutierilor; dacă e bine lustruit devine piatră semiprețioasă. Și se mai folosește și în colorarea vopselurilor. Ce ternă ar fi fost lumea dacă nu ar fi existat culorile! Îți dai seama să vezi dintr-o parte în alta același cenușiu. 

 

Ce fericită am fost când la școală am învățat cât de important este fierul pentru organism. 

Nici nu vreau să-mi imaginez cum ar arăta oamenii dacă nu ar exista fierul în natură: deformați, amețiți, veșnic obosiți, palizi, mereu bolnavi, cocârjați. 

Într-o lume cenușie, în haine cenușii, fără să comunice la distanță…

Nu! Nu poate exista o lume fără fier.

 

Dar hai să revenim la dragele mele avioane. Știi bine că periodic trebuie să le facem verificarea tehnică, doar ai lucrat ani de zile îngrijindu-le. Nu putem face asta sub cerul liber. Ei bine, mai marii noștri de la firmă au luat legătura cu niște ingineri tare pricepuți de la Frisomat care au făcut un proiect de hală metalică special, pe dimensiunea avioanelor mici pe care le folosim pentru clienții de la ferma agricolă. Ei au nevoie de noi să le stropim terenul cu diverse substanțe. După ce ne-au construit nouă halele metalice, s-au mutat cu toată echipa și utilajele pe terenul lor să le construiască un depozit pentru depozitarea cartofilor. 

Trebuie să ai încredere în ei. Au construit 992 de hale metalice, acoperind peste 1.200.000 mp și fiind partenerul de încredere al 889 de antreprenori din România.

Îți dai seama? Crezi că dacă ar fi construit niște pereți prin care să sufle toate vânturile reci ale iernilor lungi, ar fi avut totuși un număr așa mare de clienți?

UItă-te bine la poză să vezi că avem și lumină naturală și nu pentru că ținem mereu ușa deschisă. Nu! Lumina o primim prin geamurile fixate din construcție de la început. Avem și încălzire prin panouri fotovoltaice. Și ca să nu-mi mai duci atâta grija să știi că în apropiere au construit un complex.

Magazin alimentar, chiar și cinematograf. Am și mâncare și distracție în apropiere. Din ce crezi că sunt pereții? Din fier normal. Pentru că fierul e ușor de prefabricat și mai ales rezistent în timp. Am tot ce-mi trebuie pe lângă mine. Eu doar la avioanele mele dragi trebuie să mă gândesc. Le întrețin bine, ele mă deservesc cu folos.

 

articolul acesta a fost scris pentru SuperBlog 2022

 

Gabriela Marinescu

Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] Frisomat – Viața fără metal? Un coșmar! […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy