Când natura e potrivnică reConstruim acasă prin oameni buni


Din când în când bate vântul schimbării

reConstruim acasă prin oameni buni

 

Donație, Pomană, Ofrandă, Dăruire

Sunt cuvinte pe care le auzim des rostite în diverse împrejurări.

Conform dexonline:

DONAȚIE s.f. Act prin care una dintre părți procură un avantaj celeilalte părți fără a primi ceva în schimb; dar făcut printr-un act public

POMA, pomeni, s. f. 1. Dar, danie, ofrandă făcută cuiva și servind, potrivit credinței creștine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului; milostenie, binefacere

OFRANDĂ, ofrande, s. f. Contribuție la o operă de binefacere; ajutor material dat celor săraci.

DĂRUIRE, dăruiri, s. f. Acțiunea de a (se) dărui și rezultatul ei; dăruială; (concr.) dar2. ♦ Fig. Devotament, abnegație, sacrificiu.

 

În funcție de zonă geografică și religie, oamenii aleg să DĂRUIASCĂ!

Fiecare cât poate și cum poate.

 

Pentru religia creștină pomenirea este serul fiziologic care menține legătura strămoșească. Nu există loc în care cineva, să nu aibă pe altcineva, pentru care să dea ceva de pomană. Este bine scris in ADN-ul românilor indiferent pe ce meleaguri străine își duc existența.

 

După 1989, cea mai folosită expresie a fost: au venit ajutoare!

Soseau camioanele cu lucruri din toate părțile lumii.

Unele folositoare, am văzut manuale franțuzești cu hârtie groasă și multe poze dar mai puțină teorie, detergent granulat cu miros îmbietor, jucării din lemn în culori vii care se montau în diverse forme, biberoane și scutece de unică folosință.

Dar și multe vechituri, pentru care totuși românii se călcau în picioare să le aibă pentru că neavând niciodată un prăjitor electric de pâine, se activa în ei proverbul:

„Rău cu rău dar mai rău fără rău.”

Anii au trecut și pomenile cu sacul și camionul s-au oprit. Oamenii au plecat în străinătate să obțină resursele necesare ca să-și construiască case trainice. Au muncit pentru banii cu care și-au cumpărat prăjitoare noi, mașini de spălat și uscat rufe sau orice și-au dorit  pentru casă.

 

Când natura e potrivnică reConstruim acasă prin oameni buni

 

Galațiul este dovada că o nenorocire nu vine niciodată singură și că aici nu mai este vorba de pomană ci de DĂRUIRE.

Aici este nevoie sa #reCONSTRUIMacasa prin oameni buni.


Într-o lume în care nevoia de ajutor devine tot mai evidentă, darul nostru cel mai prețios este implicarea, spune echipa Depozitului virtual. 

Depozitele Virtuale sunt Oameni Reali care negociază direct pentru tine!


Vântul schimbării bate și prin familia mea

Fiica ne tot zice de ceva timp să renovăm baia. Privesc faianța montată de tatăl meu în anul 1988. În tot acest timp nu a căzut o placă. A lucrat bine. Dar luciul faianței în multe locuri a crăpat, firicele mai subțiri sau mai adânci străbat într-un desen rupestru pătratele albe. Atunci nu existau distanțiere, plăcile se lipeau perfect una de alta. Pe alocuri a mai căzut chitul. E timpul pentru renovare.

Am mai scris despre Vindem-Ieftin.ro. Știu modul de lucru. Accesez site-ul, scriu ce-mi doresc, locul unde trebuie să ajungă materialele de construcții. Dar mai știu că nefiind de specialitate sigur uit ceva din ce aș avea nevoie. E posibil să nu mă gândesc la distanțieri pentru montarea faianței, la pigmentul care se amestecă în chit pentru contrastul adecvat, sau bidineaua necesară pentru spălat peretele. Materiale de construcții pentru renovarea băii nu înseamnă numai gresie, faianță ci și instalații sanitare.

Experiența Omului Real numit Depozit Virtual este benefică pentru că suplimentează lista, dar mai ales negociază cu producătorii prețuri potrivite astfel încât pornirea șantierului să nu provoace mai mult stres decât este necesar.

comanda pe site
Când natura e potrivnică reConstruim acasă prin oameni buni

 

Muncește pentru bunăstarea mea și este normal să fie plătit. Este munca lui. Din adaosul comercial el își pune lui și familiei pâinea pe masă.

Și are putere să reînceapă o zi de muncă. Să dea telefoane, să negocieze, să revină la cel care a comandat cu o nouă propunere. Și să reia discuții.

Ce știu puțini oameni este că francizații și echipa Depozitelor Virtuale Vindem-Ieftin au făcut un pas înainte, mobilizând resursele și partenerii companiei pentru a ajuta la reconstrucția caselor afectate.

Depozitele Virtuale renunță la adaos și susțin reconstrucția caselor afectate de inundații prin mobilizarea a peste 50 de francizați și angajați.

Dar ca să fie clar citez cuvintele:


Nu oferim materialele gratuit, dar renunțăm la adaosul nostru comercial, negociem cu fabricile și intermediem întregul proces de la ofertare până la livrare, pentru a asigura cele mai bune prețuri pentru cei afectați”, a declarat Cosmin Raileanu, fondatorul Vindem-Ieftin.


Repet: fiecare ajută cum poate și cât poate.

Știai că poți redirecționa către ONG-ul în care crezi, ca:

  • persoană fizică, 3,5% din impozitul tău pe venit (fiecare ONG are propriul formular pe care-l completezi cu datele tale, eu am depus câțiva ani la rând documentul la Asociaţia Bucurie pentru Viaţă din Craiova_formular 230).
  • firmă, 20% din  impozitul pe profit (contractele sunt precompletate, doar adaugi datele firmei și suma rezultată din calcule_contract de sponsorizare).

Există pe pagina Camerei Deputaților, cdep.ro, posibilitatea de a verifica lista ONG-urilor înregistrate. Poate că nu rezonezi cu oamenii care au copii cu probleme de sănătate, și dorești să ajuți copii care excelează la învățătură, sunt talentați la muzică, pictură sau sport.  Poți alege din listă.
Când am depus prima dată formularul la Asociația Bucurie pentru Viață am menționat că nu vor încasa prea mulți bani pe numele meu. Am primit un zâmbet și un mulțumesc entuziasmat.  Orice ban care ne intră în cont este binevenit, ne ajută.

 

Lista ong
Lista ong

 

Dar oare numai despre bani este nevoie într-o campanie umanitară?

 

Într-o seară în care prin geamul deschis auzeam la locul de joacă copii cântând:

poezie copii
poezie pentru copii prelucrare canva

 

m-a sunat Raluca Hulubei, colega și prietena mea de la cursul de copywriting.

Am puțin nevoie de ajutorul tău. Să mă ajuți să corectez un text. Deși e sâmbătă seara știu eu că nu ești în club! Este vorba despre grădina terapeutică și senzorială pe care o construim acum în curtea Institutului Oncologic București. Pentru copii mei roz. 

Raluca este fundraiser în Asociația P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă), asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, leucemii și anemii grave. Este o organizație caritabilă, nonprofit  și nonguvernamentală.

Știam de implicarea ei în campania umanitară. În acel moment vorbea cu mult entuziasm despre această grădină în care copii internați să poată respira un aer cât de cât curat. Să se plimbe pe alei șerpuitoare printre copaci. Ascultam glasurile voioase de la locul de joacă și mă gândeam la copiii roz care-și doreau și ei să se țină de mână și să cânte primăverii. M-am bucurat că m-a sunat și m-a făcut părtașă la acest vis. 

M-a fascinat entuziasmul ei și în acea seară, eu în Craiova, ea în București, am citit, recitit și aranjat paragrafele în text. Nu am avut prea mult de corectat. Pentru că a scris din suflet și aproape că nu mai observam o virgulă în plus sau o inversiune de silabe. 

Dorința noastră era ca textul să emoționeze oamenii care-l citeau. Să participe donând bani pentru achiziționarea materialelor de construcții necesare. 

În data de 01.04.2022 pe site-ul ei a publicat articolul. L-am trimis tuturor celor care puteau participa la proiect. 

  • Unii au donat bani. 
  • Alții au donat timp.
  • Unii au deschis ușile spre birourile unde ștampilele cu APROBAT să fie puse pe cereri.

Din dăruirea tuturor au apărut Bradul lui Tudor lângă Magnolia Cristianei sau Salcia Andreei. Grădina cu povești există.

 

 

samanthissima.ro
Gradina cu povești sursa samanthissima.ro

 Dăruind vei dobândi!

(Nicolae Steinhardt)

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog Crativ 2024

Proba 1. Puterea de a dărui

surse poze: vindem-ieftin.ro, samanthissima.ro, prelucrare canva.

Gabriela Marinescu

Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy