Mândra țară bogată, cu toate formele de relief, cu oameni harnici, primitori se numește România
Noi ne întâmpinăm oaspeții cu pâine, sare și un pahar cu vin. De la malul mării până spre crestele înalte nu există bucățică de pămînt pe care un butaș de vie să nu-și răsucească crengile. O legendă vorbește despre Burebista care speriat de starea de amețeală a dacilor a dat ordin să se ardă viile. S-o fi gîndit oare că și romanii sunt îndrăgostiți de minunata licoare și de aceea ne calcă pământurile?
Proverbul latin dacă lipseste vinul, lipseste tot, o fi născocit de luptătorii romani după ce au petrecut zile și nopți pe tărâmuri dacice?
Au venit, au băut, au rămas!
Ne învață istoria că au iubit femeile frumoase și harnice și-au rămas alături de ele să-și crească urmașii. Și la hotarele țării alți dușmani s-au lăsat ademeniți de miresmele licorilor promițătoare de stări euforice. Și uite așa din timp în timp, oamenii acestui pământ au lăsat agoniseala acasă și-au plecat să-și apere „sărăcia și nevoile și neamul”, vorba lui Mihai Eminescu.
Dar unde să-și păstreze agoniseala dacă nu în beciuri adânc săpate și bine consolidate cu bondoci din falnici stejari și cărămize arse în imense cuptoare?
(O mărturie este Monumentul Beciul Domnesc transformat acum în loc de pelerinaj).
Pe lângă butoaiele cu vin, își răspândeau aroma și cele cu brânză. De vacă, oaie sau capră, după cât de bogat era stăpânul casei. În gălețile de tablă chitite ca niște soldăței în formație, își desăvîrșeau gustul, bucățile mari de carne, tăiate și prăjite în grăsime proprie. Toate erau pregătite pentru lunga iarnă. Dar asta n-o știau numai localnicii ci și pofticioșii care în limba lor încercau să potrivescă aroma vinului cu mâncarea existentă.
Tot ce trăiește și viețuiește pe pământ se poate mânca.
Depinde doar de locul geografic, cultură, religie, obiceiuri, tradiții. Dar băutura? Este nelipsită.
- Se însoară feciorul? Hai să bem un Pinot Noir, să fie într-un ceas bun!
- A născut nevasta? Hai să bem un Rosé, să ne trăiască!
- Mi-am luat mașină? Hai s-o udăm cu niște Tămâioasă Românească să ne țină mult fără incidente!
- Mi-am luat casă cu o mică curte? Punem la rece Fetească Regală & Sauvignon Blanc, căci avem loc și de-un grătar cu prietenii!
Nu cred că există o vatră strămoșească care să nu fi avut măcar o viță plantată și lăsată să crească în boltă sau pe streașina casei! Să nu uităm: dacă lipseste vinul, lipseste tot!
Au plecat oamenii spre blocuri înalte înconjurate doar de o mică bucățică de pământ. Mai răsare pe ici pe colo câte o viță, își ridică semeț capul sprijinită de balcoanele mai mult sau mai puțin închise.
Din fericire pentru noi toți, există iubiori ai licorii, care o produc în cantități mari pentru cei care, nu știu și nu au timp să producă VIN.
Dar știu să-l bea!
În competiția SuperBlog pentru care scriu acest articol, Compania Beciul Domnesc a lansat provocarea:
Pairing perfect pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae
Prima mea întrebare a fost de ce s-a folosit termenul pairing? De ce un cuvânt în engleză și nu în altă limbă?
E adevărat că limba română este vie și mereu vom învăța despre arhaisme și neologisme, dar pentru un vin strămoșesc ca Sigillum Moldaviae, care pe mine mă duce cu gândul la Marele Ștefan și la dulcele grai moldovenesc, parcă nu-mi vine să scriu un cuvânt în altă limbă!
Prima traducere oferite de google translate pentru pairing este împerechere.
Și imaginația îmi zboară către nunțile țărănești la cort, când oaspeții erau întâmpinați în casa miresei cu pâine coaptă în țăst și carafe pline cu vin. Mă întrebam mereu de ce vinul servit era alb, de ce se zbăteau rudele miresicii să aibă vinul cât mai deschis la culoare în acea zi. Unii spuneau că era un simbol pentru puritatea tinerei, alții că-i mai ușurel și pentru că trebuia băut tot paharul încă din dreptul porții, era bine să nu-i ia repede amețeala. Să fi fost vinul demisec Fetească Albă sau demidulcele Rose, nu voi afla niciodată.
La masă însă, când erau aduse farfuriile cu sarmalele micuțe din amestec de porc și vită, adăpostite lângă o lingură de mămăligă vârtoasă și un ardei cât mai iute, se umpleau carafele cu vinul cât mai negru. Vorbeau mesenii de cât de bun este vinul și cât de bine se unge gâtul pregătindu-l apoi pentru friptura ce se învârtea în proțap. Să fi fost Feteasca Neagră? Prea se supărau doamnele când soții deja cu voie bună ridicau paharele cu licoarea ce lăsa o urmă aproape neagră pe interiorul paharului și uneori câte un strop pe hainele de gală.
Și se știe că o pată de vin roșu doar cu foarfeca mai iese!
Îmi plac sarmalele, piftiile și ciorbele românești, mămăliga cu brânză lângă un pește copt în cuptor, dar mănânc cu plăcere și mâncare grecească, turcească și mai nou îmi place cea cu specific armenesc. Cu surprindere am aflat că frigăruile și le revendică armenii, ei pun pe grătar bucăți mari de carne pe care le condimentează cu fel de fel de mirodenii dar le stropesc din belșug cu vin. Și-am avut o curiozitate, oare cum ar suna titlul probei folosind cuvinte din aceste limbi? Să verificăm pe Domnul Google ce zice:
- În greaca modernă, pairing se traduce ζευγάρωμα (zevgároma). Și ca să păstrăm specificul probei:
Zevgároma perfect pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae
- În turcă
Eşleştirme perfect pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae
- În armeană
Sparivaniye (спаривание) perfect pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae
- În română:
Potrivirea perfectă pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae
Eu las somelierului ce-i al somelierului!
Adică priceperea în potrivirea vinului cu mâncarea. Știu că se fac studii serioase, pentru armonizarea perfectă. Pe lângă cunoștiințele solide despre caracteristicile fizico-chimice ale strugurelui, mai trebuie și un gust propriu desăvârșit.
Dacă mâncarea este bine preparată, vinul suficient să ajungă la toți mesenii și voie bună din belșug, pentru mine este suficient să păstrez o amintire frumoasă pentru mulți ani.
Dacă lipseste vinul, lipseste tot! Și dacă totuși nu știți ce vin să puneți pe masă consultați site-ul www.beciuldomnesc.ro. O sugestie ar fi să o luați în sens invers. Ce aș putea prepara astfel încât vinul Sigillum Moldaviae să lanseze urarea:
Ce-aș mai bea un păhărel!
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2024
Proba 3. Pairing perfect pentru un vin însemnat – Sigillum Moldaviae
sursa foto: www.beciuldomnesc.ro