Cu Beciul Domnesc, să fie șpriț sau cocktail?

Coroana Beciul Domnesc
Coroana Beciul Domnesc

 

 

Dimitrie Cantemir în lucrarea sa Descrierea Moldovei, spunea despre băutura de temei a moldovenilor: 

„Desfătarea lor cea mai mare este să petreacă în ospeţe, uneori de la al şaselea ceas al serii până la al treilea ceas după miezul nopţii, alteori şi până ce se crapă de ziuă.”

S-a schimbat ceva între timp?

La întrebarea:

— Vrei să fii soția mea în cele mai multe cazuri, răspunsul este Da.

Se întâmplă însă ca răspunsul să fie NU.

Bărbatul trebuie să găsească o cale prin care să depășească momentul dureros. Căci recunoaște sau nu orgoliul rănit doare. Magazinul are un raft lung cu o multitudine de sticle pline cu vin. 

Tradiție vie Beciul Domnesc

Supărarea-i mare ia sticla la întâmplare!

Dar dacă merge pe principiul, orice rău duce spre bine, alege în cunoștință de cauză:

Beciul Domnesc Grand Reserve, Cabernet Sauvignon.

Adevăratul tămbălău începe când după euforia momentului și epuizarea felicitărilor din toate părțile, apare întrebarea (de obicei socrul mic preia inițiativa):

—  Și nunta când o facem? Hai, că acum ne trezim că trece vremea și intrăm în criză de timp!

—  Curând, răspunde îmbujorată viitoarea mireasă.

—  Imediat ce suntem pregătiți, completează mirele.

Decantor Beciul Domnesc
Decantor Beciul Domnesc

—  La toamnă când se face vinul, accentuează socrul mare.

—  Facem doar nuntă, sau nuntă și botez, îndrăznește soacra mare.

—  Doar nuntă, răspunde îmbujorată mireasa. Deocamdată nu vrem copii, ne dorim să călătorim să vedem lumea. Nici nunta nu am vrea să fie prea mare, doar noi cei din familie.

—  Adică cum? ripostă socrul mare, păi eu degeaba m-am dus la nunți? Că la noi așa e obiceiul. Ne ținem de tradiție. Vin la tine, vii la mine. Facem nuntă mare cu lăutari. Mie să-mi vină cântărețul la masă și să-mi cânte la ureche cum cînta Colea Răutu: 

„Să-mi cânți cobzar bătrân ceva

Ceva ce știi mai bine

vin ți-oi da și bani ți-oi

Și haina de pe mine.”

Fetească neagră Beciul Domnesc
Fetească neagră Beciul Domnesc

Și punem la vedere un butoi mare pe care-l umplem cu Feteasca Neagră; alegem un restaurant cu terasă, să putem pune un proțap pe care să se învârtă un porcușor. Să aud cum sfârâie untura încinsă pe cărbunii roșietici și să văd sclipirea lunii în paharele pline.

— Eu am auzit că acum e de rafinament să facem nunta ziua, se băgă în vorbă soacra mică, începem dimineața la ora 8-9 și seara la ora 10 suntem acasă în pat.

— Ce vorbești nevastă, mă vezi tu pe mine să beau un pahar de Chardonnay, la ora 10 dimineața, chiar dacă platourile sunt pline cu aperitive calde și reci? Mie asta nu mi se pare înțelepciune. Lasă că știu eu că zici așa ca să nu pun picătură de vin pe gură. Cuscre, eu sunt de acord cu butoiul în mijlocul restaurantului să vină fiecare să-și umple paharul.

Grand Reserve
Grand Reserve

— S-o credeți voi, sări și ginerele, e nunta mea și eu zic că vom organiza un bar deschis. Acolo se vor servi băuturile cu alcool sau fără, chiar și cocktail-uri cu vin.

— Așa se zice mai nou la șpriț? Coktail cu vin? Eu știu că e diferență de percepții între generații, dar parcă nu-mi sună bine deloc. Ori pui apă-n vin ori nu pui. Când pui apă îi zici șpriț, cînd nu pui îi zici sec. Eu așa am primit moștenire de la străbunii mei, accentuă socrul mare.

— Nu vreau să pară că vă contrazic, îndrăzni mireasa să vorbească, dar să știți că noi am mai băut la alte evenimente, sunt create de Valentin Luca. Mie plin de savoare mi s-a părut  Purple Sunset

Cocktail Purple sunset
Cocktail Purple Sunset

 90 ml Rosé Verité;

25 ml sirop de lavandă;

20 ml suc fresh de grapefruit;

20 ml suc fresh de lămâie;

10 ml Gin

 

 

— Lămâie în vinul meu? Niciodată! Poate să greșesc cu sarea, în loc s-o împrăștii pe friptură o mai scap în paharul cu Sauvignon Blanc, Tămâioasa Românească sau Cabernet Sauvignon Rose, vedem noi până la urmă ce punem pe masă. Știți proverbul, dacă lipsește vinul, lipsește tot!

Măi oameni buni, zise soacra mare, eu zic că de prea multă emoție spuneți voi toate vorbele astea că de băut încă nu v-ați apucat, avea dreptate Păstorel Teodoreanu:

Aroma vinului trecut
Încet la cap se suie,
Era pe când nu s-a băut,
Azi l-am băut şi nu e.

Un lucru e sigur avem de unde alege vinul GRAND RESERVE – tradiție și calitate absolută! Hai la masă! Închinăm un pahar cu vin acum. Să ne bucurăm de sănătate și să primim cu bucurie ce va fi să fie. Să ne trăiți copii!

miel la tavă

Acest articol a fost scris pentru SUPERBLOG 2025

Proba 6. Grand Reserve: Experiență, emoție și tradiție – valori atemporale

sursa: imagini: https://beciuldomnesc.ro/

Autor

  • Gabriela Marinescu

    Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară.... Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul. Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi. Eu sunt Gabriela Marinescu

Gabriela Marinescu

Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy