Făina Băneasa face cozonac cât casa

Doar cu făina Băneasa Moara, soare, câmp galben

Creşte aluatul cât casa. 

Ei, exagerez un pic! 

Dar vă spun că nu e mic. 

Este mare şi pufos

Dar mai ales e gustos. 

Cozonacul de el spun!

Nici nu ştiţi cât e de bun.

 

 

Știți vorba aia când nu ai un bătrân să-l cumperi? 

 

Eu nu-l cumpăr pentru că îl am, e la un telefon distanță. 

De ce să caut pe internet rețete celebre de cozonaci când mama coace de zeci de ani; 

O sun:

– Alo, ce faci mami, îmi dai și mie rețeta de cozonaci?Telefon alb cu poza mamei, căşti şi notebook

– Ţi-am mai dat-o ce-ai făcut cu ea?

– Am scris-o pe o foaie și-am pierdut-o, am scris-o şi-n calculator dar am uitat cum am salvat-o.

– Şi acum n-o pierzi iar? 

– Nu, acum o salvez la mine pe blog, o trimit la concursul superblog 2022, și o distribui pe FB. O găsesc imediat.

– Duci cozonacul la concurs?! 

– Nu mami, doar rețeta.  Dar trebuie sa fac poze în timpul lucrului și apoi cu el copt. Știi, sincer am vrut să trişez să pun o poza de la ultimul Crăciun. Cozonacii ăia chiar erau de revistă. Mai ții minte că am filmat aburul cum ieşea din tăvi când le-ai scos din cuptor? Am făcut poze cozonacului și în tavă și pe stergar, si tăiat în multe felii să se vadă bine umplutura. Și te-ai necăjit că l-am rupt bucăți să-l mâncăm cald.
Bun, foarte bun a fost.

Nu găsesc nici filmulețul, nici pozele. Bănuiesc că au ramas salvate în memoria telefonului care s-a stricat. Așa că dictează rețeta că după câte văd, nu mă lasă universul să trișez. 

– Bine. Cumperi faină albă. 

– Am făină pentru cozonac Băneasa 

– Să fie făină 000

– Exact aşa scrie pe pachet făina 000 Băneasa.

– Da, e bună cu asta fac şi eu. Câtă ai?

– 1kg, am primit de la Moara Băneasa. Zi-mi în cât timp se dospeşte Bunătatea Băneasa, să-mi gestionez timpul.

– Ia-ţi timp de unde vrei, că un cozonac se face pe îndelete. Scrie reţeta:

 

  • 1Kg făină pentru cozonac BăneasaFăina Băneasa în pungă albastră
  • 4 ouă  (sper că mai ai ouă de la găinile crescute de mine și tac-tu)
  • 200 gr zahăr
  • 500 ml lapte cu 3,5% grăsime.
  • 2 cubuleţe drojdie (vezi să fie proaspătă!)
  • 3 pliculeţe zahăr vanilat
  • coajă de lămâie cu zahăr (ziceai că ai în borcan de la lămâile din nu ştiu ce pom, mai ai?)

– Am. (În gândul meu: de borcănelul ăsta uitasem!)

  • o linguriţă sare
  • 100 ml ulei

 

Pentru umplutură:

  • nucă tocată (o pregăteşti din timp, o mărunţeşti bine)
  • rahat pe care-l toci cubuleţe ca să nu se lipească de cuţit bagi cuţitul în punga cu făină.
  • stafide
  • gem (🤔aici m-am blocat dar am scris ce dicta mama!)

 

Preparare

Separi ouălele. Albuşul îl duci la frigider, îl foloseşti la umplutură. Îţi spun eu când să-l scoţi să nu fie prea rece.

Baţi gălbenuşurile până obţii o spumă. Pui laptele la încălzit. Dizolvi zahărul în laptele călduţ. Şi sarea. Iei pufoşenia făcută din gălbenuşuri şi o amesteci cu laptele, nu uita că laptele trebuie să fie călduţ!

Făină albă şi 2 pungi BăneasaAcum iei un vas mare (eu folosesc postava de lemn, parcă aveai şi tu una) pui făina Băneasa, fărâmiţezi bine drojdia, o amesteci cu făina; faci un cuib în mijlocul vasului.
Torni încet laptele în acel cuib, aduci făina de pe margine, dacă nu-ţi place cu mâna, iei o lingură de lemn.
Dacă ţi se pare coca prea moale mai adaugi făină. 

 

În gândul meu: Adică mai am nevoie de încă o pungă! Să fie acolo!

 

 

 

Dai aluatului o formă de minge. Scoţi albuşul din frigider, îl aduci în bucătărie.Coca crescută în postavă

Pui uleiul la încălzit. Ai grijă să nu-l fierbi.

Cureţi bine masa, întinzi coca, torni uşor uleiul. Împătureşti ca pe un plic, şi frămânți de câteva ori. Acum începe bătaia. Iei aluatul în mâini şi-l arunci pe masă de câteva ori.
Iar îl întinzi, îl pliezi, îl frămânţi, îl baţi.

– De câte ori?  

În gândul meu: am mixer mamă, are cârlige pentru mestecat aluat!

 

– Până se dezlipeşte coaca de pe mâini. Îi dai apoi o formă de minge, îl pui în vas, îl acoperi cu un prosop de bucătărie, şi-l laşi la dospit. Vezi să fie cald în cameră şi să nu te frunzăreşti pe uşă, să faci curent! 

 

2 cozonaci în tăvi pentru dospit la caldCând vezi că începe să crească încingi cuptorul la 200 grade. După ce creşte, împarţi coca în 2 dacă ai tăvi mari sau în 4 dacă ai tăvi mici.

Baţi albuşul în care pui cacao, câteva linguri de gem, încă o lingură de zahăr, nuca tocată. Freci până se obţine o pastă. Să ai rahatul tăiat cubuleţe şi stafidele umflate în rom. Iei o mingiuţă o întinzi cu făcăleţul din lemn, ungi coca cu pasta de umplutură. Îl împachetezi ca pe sarmale să nu curgă la capete şi îl aşezi în tava tapetată cu unt şi făină.

 

În gândul meu: am hârtie de copt!

 

Baţi alt ou şi cu o pensulă ungi cozonacul Băneasa din fiecare tavă. Îl mai laşi la crescut şi în tavă şi pe urmă la cuptor cu el. Hai că te descurci Pa!

 


În gândul meu: Am de ales, mamă dragă. E musai să mă descurc. Am notat tot.

 

Mac, nucă, cacao peste cocăAcum, fie vorba între noi, am uitat să sparg nucile, mi-am adus aminte de ele când deja întinsesem și porționasem pe masă, coca în cele 2 bucăți. Și am uitat și de stafide. Și de gem.

Așa că am spart la repezeală vreo 5 nuci găsite prin bucătărie, am pus mult mac peste combinația de albuș, cacao, esențe, coajă de lămâie și am zis repede o rugăciune.

E rețeta mamei reintrepretată prin uitare!

Bine că a crescut în tavă. Măcar arată bine.

Am mâncat. Exact ca în copilărie am rupt colțul.

E mi-nu-nat.

 

Bucată ruptă de cozonac

 

Cu ochii în frumoșii mei cozonaci, un gând bun zboară către tatăl mamei care a fost brutar. Ar fi mândru. 

Pentru mine era cel mai cald om de zăpadă. Înalt, solid, mereu îmbrăcat în hainele de bumbac alb. Mereu mirosind a grâu copt.
Din tura de noapte venea cu produse de patiserie: cornuleţe cu gem, poale-n brâu cu brânză dulce şi stafide. 

Azi în bucătăria mea miroase a copilărie.

Sunt convinsă că Gustul Băneasa se poate regăsi în brioşe, foi de plăcintă, papanaşi, aluaturi de tarte, sau în multe alte Rețete Băneasa, listate pe sit-ul lor.

Soțul râde de mine. Zice că nu-mi mai iese a doua oară.
Eu zic că se înșală. Cât timp macină Moara Băneasa, am materia primă necesară.

Despre Moara Băneasa şi diferitele sortimente de făină am scris mai multe în articolul Paste Băneasa premiate pentru gust şi culoare

 

Dacă cineva îşi doreşte cantităţi mai mari de făină o livrează şi alte ambalaje:

Prelucrare în canva.com

Eu și Băneasa vă spunem:

Băneasa urează Crăciun Fericit

 

Pozele sunt din arhiva proprie, sit-ul pastebaneasa.ro și prelucrare în Canva.

Acest articol a fost scris pentru concursul Superblog 2022.

Proba 21. Frământă bunătățile de Crăciun cu făina Băneasa!

 

 

 

 

 

Gabriela Marinescu

Am multe roluri: fiică, soră, soție, mamă, mătușă, verișoară....
Aș fi vrut să fiu profesoară, dar viața m-a dus către o facultate cu profil tehnic. Nu știu dacă era în firea mea partea pragmatică; poate liceul industrial, mai apoi facultatea de electrotehnică m-au determinat să fiu o persoană practică. Mânuiesc cu ușurintă o bormașină electrică, o motosapă, repar instalația sanitară, dar cel mai mult îmi place să mânuiesc stiloul.
Îmi plac cuvintele. Sunt fascinată de puterea lor. Cu un cuvânt poți mângâia sau lovi.
Eu sunt Gabriela Marinescu

Articole recomandate

5 comentarii

  1. Ce mi-a plăcut povestea! Și mi-a amintit de mamaia mea, că tot așa spunea: „faci un cuib” în mijlocul făinii.

  2. Am gustat! Foarte bun cozonacul! Felicitari si pt cozonac si pentru poveste!

    1. Mulţumesc. Făină mai este, mai facem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy